Night Preview - 2-min.png

blog

Search
  • GA Modular

Kaj je modularna gradnja?

Zgrajeno v kontoriliranem okolju z uporabo visoko kakovostnih gradbenih materialov in optimizacijo procesov gradnje, ki presega standarde klasične gradnje objektov na njihovi končni lokaciji.

Modularna gradnja je proces, pri katerem je stavba zgrajena zunaj kraja postavitve, v nadzorovanih tovarniških pogojih, z uporabo istih materialov in projektiranja po istih predpisih in standardih kot konvencionalno zgrajeni objekti – vendar v približno polovičnem proizvodnjem času.

Zgradbe so izdelane v »modulih«, ki, ko so sestavljeni na lokaciji postavitve, odražajo identičen načrtovani namen in predpise tudi najbolj izpopolnjenega konvencionalno zgrajenega objekta – brez kompromisov.


Modularno je zelenejše.

Tovarniško nadzorovan proces gradnje ustvarja znatno manj odpadkov, manj motenj na lokaciji postavitve in omogoča tesnejšo konstrukcijo.


Večja prilagodljivost in ponovna uporaba:

Modularne zgradbe je čez čas mogoče razstaviti in module prestaviti ali prenoviti za ponovno uporabo, kar zmanjšuje povpraševanje po surovinah ter znižuje količino energije, porabljene za ustvarjanje stavbe, ki ustreza novim potrebam.


Manj materialnih odpadkov:

Pri gradnji v kontroliranem okolju se količina odpadkov nadzoruje s skrbno nadzorovanim in zakonsko reguliranim procesom recikliranja materialov. Prav tako je nadzorovana tudi zaloga in posledično optimizirana potrošnja materialov.


Izboljšana kakovost zraka: Ker je modularna struktura v bistvu dokončana v tovarniško nadzorovanem okolju z uporabo suhih materialov, je možnost, da bi se v novi konstrukciji ujela visoka raven vlage, odpravljena.Hitrejša

Gradnja modularnih zgradb poteka sočasno z delom na gradbišču, kar omogoča, da se projekti zaključijo v polovičnem času tradicionalne gradnje.


Skrajšan urnik gradnje:

Ker se gradnja modularnih zgradb lahko izvaja sočasno z gradnjo in temeljenjem, se projekti lahko zaključijo od 30 % do 50 % prej kot pri tradicionalni gradnji.


Odprava vremenskih zamud:

60 - 90 % gradnje je končanih v tovarni, kar zmanjšuje tveganje vremenskih zamud. Stavbe so prej zasedene, kar ustvarja hitrejšo povračilo naložbe.


Zgrajeno za preseganje predpisov rabe kakovostnih materialov:

Modularne stavbe so zgrajene tako, da izpolnjujejo ali presegajo enake gradbene predpise in standarde kot stavbe, zgrajene na mestu, in isti materiali, ki jih je določil arhitekt, ki se uporabljajo v konvencionalno grajenih stavbah, se uporabljajo v projektih modularne gradnje – les, beton in jeklo.Pametnejša

Modularne zgradbe so zgrajene z enakih materialov ter v skladu z enakimi gradbenimi predpisi in arhitekturnih specifikacijami kot tradicionalna gradnja. Ko so sestavljeni, se tako rekoč ne razlikujejo od svojihsorodnih objektov, zgrajenih na lokaciji, torej na osnovi konvencionalne gradnje.


Varnejša gradnja:

Kontorolirano gradbeno okolje znotraj proizvodnjih prostoorov zmanjšuje nevarnosti nesreč in s tem povezanih odgovornosti delavcev.


Neomejene možnosti oblikovanja:

Modularne enote so lahko zasnovane tako, da se ujemajo z zunanjo estetiko katere koli obstoječe stavbe. Ko so modularne enkrat sestavljene v končno celoto , se praktično ne razlikujejo od tradicionalno zgrajenih stavb.


Zakaj modularno?


Strukturno so modularne zgradbe na splošno močnejše od klasične zgradbe, zgrajene na kraju samem, ker je vsak modul zasnovan tako, da neodvisno prenese obremenitve transporta in dviganja modula na za njega predvidene temelje. Ko so moduli združeni in zapečateno spojeni, postanejo en integriran sklop stene, tal in strehe. Gradnja stavbe izven gradbišča zagotavlja boljše upravljanje kakovosti gradnje. Proizvodni obrati imajo stroge predpise z neodvisnimi inšpekcijskimi in preskusnimi protokoli, ki spodbujajo vrhunsko kakovost gradnje na vsakem koraku.


Poleg upravljanja kakovosti in skrajšanega časa dokončanja, ponuja modularna gradnja lastnikom številne druge prednosti. Odstranitev približno 80 % dejavnosti gradnje stavb iz gradbišča na parceli znatno zmanjša motnje na lokaciji, promet vozil, ter izboljša splošno varnost in zaščito tako objekta kot oseb vpletenih v postopek gradnje. Zelo aktivna podjetja, kot so tista na trgu izobraževanja in zdravstvenega varstva, potrebujejo zmanjšano dejavnost na kraju samem, gradnja zunaj pa odpravlja velik del tekočih nevarnosti pri gradnji, kar zagotavlja izjemno prednost pri gradnji novih projektov.


Za arhitekte, razvijalce in lastnike lahko modularna gradbena podjetja danes delajo s stopnjami oblikovanja in prefinjenosti gradnje, ki bodo presegla vsa pričakovanja in se lahko kosajo s klasično zgrajenimi objekti. Koristno je, da se pri raziskovanju različnih načinov izvajanja projekta izbere gradnjo izven gradbišča (modularno ali montažno gradnjo) zgodaj v procesu razvoja načrtovanja, projekt pa že temelji na tej metodologiji, da se izognemo kasnejšemu preoblikovanju.


Ker lastniki in oblikovalci iščejo bolj trajnostne zasnove za izboljšan vpliv na okolje, je modularna gradnja sama po sebišrava izbira. Gradnja v nadzorovanem okolju zmanjšuje odpadke z izogibanjem navzgor in ne s preusmeritvijo navzdol. To skupaj z izboljšanim upravljanjem kakovosti v celotnem procesu gradnje in bistveno manj dejavnosti ter motenj na kraju gradnje samem, spodbuja trajnost.


Visokokakovostno, trajnostno, inovativno, učinkovito, stroškovno učinkovito in hitro.


(Vir: https://www.modular.org/HtmlPage.aspx?name=why_modular)

139 views0 comments